fbpx
värderingar välmående

Värderingar och prioriteringar

Under de senaste veckorna har jag funderat en hel del på vad som är viktigt för mig just nu och på vilket sätt det för mig viktiga syns i mitt liv för tillfället. Orsaken varför jag extra mycket funderat på just detta den sista tiden är kanske den, att jag upplever att jag för tillfället har en hel del på gång i mitt liv och att jag lite har låtit vardagen med all dess innebörd gå på autopilot utan att kunna njuta av de små stunderna. Jag är strongt en julmänniska och jag älskar allt som har med julen att göra, framför allt älskar jag alla förberedelserna inför jul. Jag stressar ytterst sällan över julen, men i år har jag lite känt att jag inte har kunnat njuta av förberedelserna och julstämningen som jag vanligtvis brukar göra. Eftersom jag är en julmänniska vägrar jag acceptera att julen susar förbi utan att jag har kunnat till fullo njuta av själva julen och förberedelserna som hör till, så jag tog itu med saken.

För att vi ska kunna må bra och relativt stabilt krävs det att vi lever i enlighet med våra egna värderingar. Om vi däremot lever emot våra egna värderingar skapar vi ett illamående och eventuellt ett litet kaos för oss själva. Så vad betyder det att leva enligt sina värderingar? Det var här jag började. Med jämna mellanrum går jag igenom mina värderingar och påminner mig själv om vad som är viktigt för mig. Jag gör detta genom en konkret liten övning:

  • Jag skriver upp på ett papper mina tio viktigaste värderingar. Det kan till en början kännas svårt att komma igång, men tanken är att bara skriva upp allt som jag kommer att tänka på. Det bästa är om jag råkar komma på värderingar utan att fundera efter, det vill säga tankar som bara dyker upp från ingenstans. Dessa tankar är de viktigaste, eftersom de kommer direkt från det undermedvetna. Exempel på värderingar kan vara hälsa, kärlek, empati, rättvisa, familj och så vidare. Innan jag fortsätter med övningen kollar jag att alla värderingar är positiva.
  • Av mina tio värderingar väljer jag ut de fem viktigaste. Även här strävar jag till att inte fundera så mycket, utan låter lite intuitionen ta över. Detta är något som kan kännas svårt i början, så huvudsaken är att få fram de fem viktigaste värderingarna.
  • Av dessa fem värderingar väljer jag ut tre värderingar. Dessa tre värderingar rangordnar jag.
  • På ett nytt papper skriver jag upp mina tre viktigaste värderingar. Jag skriver upp dem och funderar på vad dessa värderingar allt innebär. Om jag tar min värdering empati som exempel. För mig betyder empati det att jag är empatisk mot alla i min omgivning. Med empatisk menar jag att godkänna alla som de är, förstå och godkänna att vi är alla olika, se behovet bakom beteendet, kärlek mot alla mina närmaste. Förutom empati mot min omgivning gäller samma empati mig själv. Jag ska vara empatisk mot mig själv. Dessutom värderar jag ett empatiskt tänkande hos andra också.
  • Papperslappen med mina tre viktigaste värderingar hänger jag upp på mitt kylskåp. Där kan jag se och påminna mig själv om vad som är viktigt för mig för tillfället.
  • Övningen gör jag om med jämna mellanrum. Det är bra att komma ihåg att livet och livssituationerna ändras hela tiden och lika så kan även värderingarna göra. Jag gör om denna övning med jämna mellanrum, och visst har jag ofta många värderingar som alltid hålls kvar på min lista, men många gånger kan till och med en eller två värderingar från min topp tre ändra, fastän min topp tio för det mesta ser ganska lika ut. Som ett exempel här så har jag på min topp tio lista värderingarna balans och utveckling. Dessa två har inte varit på min topp tre lista samtidigt. Länge har värderingar balans varit på min topp tre, och då strävar jag till en inre balans och harmoni. Sedan kan balansen försvinna från min topp tre och utveckling kommer istället. Då märker jag att ett så kallat inre kaos inte gör mig någonting alls, eftersom jag för stunden strävar till att utveckla mig själv och kanske också konkreta saker i mitt liv.

Nu är alltså själva övningen gjord. Sedan gäller det då att verkligen ta in värderingarna och förstå varför de är viktiga för mig. Det här är tycker jag en superviktig del av det hela, då jag förstår mina värderingar förstår jag mig själv. Det här är ju jag. Jag lär känna mig själv lite mer för varje gång jag gör denna övning. Sedan kommer det jobbiga, det vill säga då jag börjar fundera på hur mycket jag lever i enlighet med mina värderingar. Många gånger kommer jag fram till att någon av mina topp tre värderingar inte syns i min vardag överhuvudtaget för tillfället. Inte så konstigt att jag känner mig lite stressad för tillfället och har svårt att njuta av de små stunderna. Jag går emot det jag för tillfället värdesätter mest.

Efter att jag hade gjort min värderingsövning och funderat på mina värderingar gjorde jag en till övning. Många gånger kan det kännas ganska diffust att prata om värderingar och fundera på hur jag ska leva enligt dem rent konkret i vardagen. Så därför fortsatte jag med att fundera över mina prioriteringar. Jag upplever att jag genom denna övning får mera konkreta riktningar på vad det är som jag vill satsa på för tillfället. Så jag började med att hålla listan med mina värderingar framför mig. Utifrån den började jag fundera på vad det är som jag prioriterar just nu. En av mina viktigaste värderingar för mig just nu är min hälsa och på min prioriteringslista skrev jag också upp konkreta saker som stöder denna värdering. Till exempel prioriterar jag just nu att få in mera motion i min vardag. Även denna prioritering känns diffus, så lade även till på vilket sätt jag ska motionera mera. En till sak på min prioriteringslista är att påminna mig själv om att leva i nuet och njuta av små stunder. Denna prioritering stöder enligt mig både min värdering hälsa, men även värderingen kärlek. Då jag lever i nuet och njuter av små stunder är jag på bättre humör och kan bättre både ge och ta emot kärlek.

njuta av stunden
Njuter av stunden med julpyssel, julmusik, god dryck och sällskapet av en vän.

Med hjälp av dessa två övningar får jag en riktlinje och ram för hur jag vill leva mitt liv just nu. Jag har enklare att koncentrera mig på det som är för mig viktigt och väljer bort de saker som jag just nu inte behöver. Genom att leva i enlighet med mina värderingar skapar jag ett välmående och med hjälp av mina prioriteringar får jag konkreta riktlinjer som stöder detta. För mig betydde dessa övningar denna gång det att jag fick en påminnelse om vad som är viktigt för mig, och vad jag nu vill satsa på. Jag tänker aktivt på att jag ska njuta av de små stunderna och speciellt detta har ju definitivt hjälp min julstämning! Jag har fått tillbaka min inspiration och njuter av julens alla förberedelser på mitt eget sätt. Nu kan jag ställa om min egen attityd från att tänka på vad jag borde göra, till vad vill jag göra. Klart att det finns en hel del som helt enkelt måste göras och skötas, men nu vet jag igen hur jag ska prioritera för att få mer plats till det jag vill göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *